Vuosikertomus 2022

Yhtiö

kukkuroinmäen käsittelykeskus

biokaasu

laatu ja ympäristö

vuosikertomus 2022

Kuljetuspalvelut

Etelä-Karjalan Jätehuolto hoitaa kaikkien maakunnan kuntien asukkaiden jätteenkuljetukset. Keskitetysti kilpailutetun jätteenkuljetuksen piirissä on noin 125 000 vakituista asukasta ja lisäksi 21 000 loma-asuntoa.

Kiinteistökohtaiseen keräykseen voi liittyä joko omalla astialla tai useamman lähikiinteistön yhteisellä kimppa-astialla. Haja-asutusalueilla on lisäksi 120 aluekeräyspistettä vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen käyttöön, ja lisäksi 20 jätteenkeräyspistettä venepaikkojen ja satamien yhtyedessä. Kolmellatoista aluekeräyspisteellä jatkettiin vuonna 2018 aloitettua biojätteiden keräyskokeilua.

Vuonna 2022  Etelä-Karjalan Jätehuollon asiakkaista 57 %, eli 31 052 asiakasta, oli kuljetusasiakkaita omilla astioilla, 10 % kuului useamman kiinteistön kimppoihin ja aluekeräyspisteiden käyttäjiä oli 32 %. Biojätteiden keräyskohteita oli 11 912.

Myös hyötyjätteiden keräys asuinkiinteistöiltä on kilpailutettu keskitetysti. Jätehuoltomääräyksissä on keräysvelvoitteita muovi-, kartonki- ja lasipakkausten sekä pienmetallin osalta. Vähintään 10 asuinhuoneiston taloyhtiöillä tulee olla kartonginkeräys, ja vähintään 20 asuinhuoneiston kiinteistöillä myös muovi- ja lasipakkausten sekä pienmetallin keräys. Muovipakkausten keräyksessä on runsaasti mukana vapaaehtoisesti myös pieniä taloyhtiöitä ja pientaloja.

Etelä-Karjalan Jätehuolto tarjoaa myös monilokerokeräyspalvelua, jossa yhdessä neljään osastoon jaetussa kompaktissa jäteastiassa kerätään muovi-, kartonki- ja lasipakkauksia sekä pienmetallia. Monilokerokeräys soveltuu hyvin etenkin pienille taloyhtiöille ja pientaloille.  Vuoden 2022 lopussa monilokerokeräyksessä mukana oli 1248 kiinteistöä.

Kartonginkeräyksen piirissä on 1809 kohdetta, lasipakkausten keräyksessä 1271 kohdetta ja pienmetallin 1269 kohdetta. Muovipakkausten keräyskohteiden määrä oli vuoden 2022 lopussa 1683. 

Vuoden 2021 lopussa voimaan tulleen uuden jätelain mukaan kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin keräysvelvoitteet laajenevat 1.7.2023 mennessä kaikkiin vähintään viiden (5) asuinhuoneiston taloyhtiöihin taajama-alueille. Pohjatyötä keräyksen laajentamiseksi aloitettiin jo vuoden 2021 aikana.

Kaikki kiinteistöltä kerätyt pakkausjätteet toimitettiin pakkausjätteiden tuottajien vastaanottoterminaaleihin.

Vuoden 2022 aikana tehtiin yhteensä 1 046 580 jäteastian tyhjennystä. Kuivajäteastioita pestiin 4063 kappaletta ja biojäteastioita 5624 kappaletta. 

 

 

keräyskohteet kuvana
Keräysvelvoitteet
Kuljetuspalvelut kuvana
Muovi- ja monilokerokohteiden määrä

Muovipakkausten keräystä on tarjottu vapaaehtoisena lisäpalveluna Imatran ja Lappeenrannan taajamien taloyhtiöille ja pientaloille alkuvuodesta 2017 alkaen. Palvelua laajennetttiin vuonna 2021 Luumäen, Taipalsaaren ja Ruokolahden taajama-alueille ja vuonna 2022 Lemin, Parikkalan, Rautjärven ja Savitaipaleen taajamiin.

Syksyllä 2019 aloitettua Hyödyksi! -monilokerokeräysten piirissä oli vuoden 2022 lopussa 1248 kiinteistöä. Hyödyksi! -monilokeroastiassa kerätään kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia sekä pienmetallia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuljetusurakoitsijoina kilpailutetuissa jätteenkuljeuksissa vuoden 2022 aikana toimivat:

Mika Suomalainen

Jätehuolto Laine

Mika Suomalainen

Lassila & Tikanoja

remeo logo

Remeo

Mika Suomalainen

Urbaser

LK_Service

LK-Service

Kuivajätteen kuljetuksia Kukkuroinmäen käsittelykekuksesta Riihimäelle käsiteltäväksi Fortum Waste Solutionin hyötyvoimalassa, hoiti vuoden 2022 aikana Encore Ympäristöpalvelut Oy.

Encore ympäristöpalvelut logo

Encore Ympäristöpalvelut

Keskitetyllä kuljetusjärjestelmällä on pystytty muodostamaan ajoreitit tehokkaiksi vähentäen ajokilometrejä ja minimoimaan kuljetusten ympäristövaikutukset. Etelä-Karjalan Jätehuollon oman biokaasun tuotannon, 22.4.2021 avattujen BIG biokaasun tankkausasemien myötä uudet jätteenkuljetusurakat on pystytty kilpailuttamaan vaatimuksena kaasukäyttöinen kalusto. Näin ollen jätteenkuljetusten hiilidioksidipäästöjä on saatu pienennettyä merkittävästi. 

Yhdeksän kunnan asukkaiden jätteenkuljetuksista ja jätteen siirtokuormauksesta muodostui vuonna 2022 yhteensä 988 089 ajokilometriä. Dieseliä kului jätteenkuljetuksissa170 407 litraa (2 044 MWh). Biokaasua ja biokaasua kului 259 155 (3 602 MWh). Käytettäessä biokaasua liikennepolttoaineena ovat  laskennalliset hiilidioksidipäästöt 0 kg. 

 

 

Etelä-Karjalan alueella on käytössä viisi Etelä-Karjalan Jätehuollon BIG-biokaasun tankkausasemaa, jotka sijaitsevat Lappeenrannassa (Eteläkatu 5 ja Kukkoroinmäen käsittelykeskus), Imatralla (Vuoksenniska, Sauramonkuja 5-7), Luumäellä (Kanervatie 4) ja Parikkalassa (Koirniementie 6). Lisäksi maakunnan alueella on Gasumin tankkausasemia, joilla voi tankata joko bio- tai maakaasua.

BIG-asemat kartalla
Jätteenkuljetusten ajokilometrit ja polttoaineenkulutus
Biokaasun ja dieselin käyttö jätteenkuljetuksissa