Lasipakkaukset

 

Materiaalit

Neuvontaa ryhmille

LAJITTELUN ABC

Biojätteitä

Lasipakkausten keräykseen kuuluvat

Tyhjinä, poista korkit ja kannet

  • Kirkkaat ja värilliset, elintarvikkeita sisältäneet lasipurkit ja -pullot

Kaulusrenkaita ja etikettejä ei tarvitse poistaa. Huuhtele likaiset lasipakkaukset kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla.

Palauta pantilliset lasipullot kaupan palautusautomaattiin.

Lasipakkausten keräykseen ei saa laittaa

  • Lasiastioita (juomalaseja, uunivuokia, kahvipannuja)
  • Posliinia tai keramiikkaa
  • Kristallia
  • Opaalilasia (esim. hajuvesipulloja, koriste-esineitä)
  • Ikkuna- tai peililasia
  • Lamppuja tai valaisimia
  • Terveydenhuollon pakkauksia (injektionestepulloja, ampulleja)

Lasipakkausten hyödyntäminen

Lasipakkauksia kerätään Etelä-Karjalan Jätehuollon ja Rinki Oy:n ekopisteissä sekä isoimmissa taloyhtiöissä. Ekopisteiltä lasipakkausjäte kuljetetaan välivarastoon ja sieltä edelleen Uusioaineksen tehtaalle Forssaan. Uusioaines puhdistaa ja jatkokäsittelee pantittomat lasipakkaukset kierrätystä varten. Suomessa ei ole nykyisin lasipakkauksia valmistavaa teollisuutta, mutta suurin osa materiaalista päätyy kuitenkin lasipakkausten valmistukseen ulkomaisten yhteistyökumppaneiden kautta. Forssassa keräyslasista valmistetaan mm. maarakentamisessa käytettävättä Foamit-vaahtolasia.

Huolellinen lajittelu on etenkin lasinkierrätyksessä tärkeää. Erilaisia lasilaatuja ei saada enää teknisesti mitenkään eroteltua, jos ne päätyvät samaan keräysastiaan. Lasiastioissa, koriste-esineissä ja kosmetiikkapakkauksissa käytetyt lasilaadut poikkeavat elintarvikkeita sisältäneistä pakkauslaseista mm. sulamislämpötilan suhteen. Muut lasilaadut saattavat sisältää myös kierrätystä ja uusiokäyttöä haittaavia kemikaaleja. Kun lajittelu tehdään asianmukaisesti, lasia voidaan kierrättää rajattomasti ilman että sen laatu tai puhtaus heikkenee.

Kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta – sen avulla minimoidaan materiaalihukka ja jätteen syntyminen sekä säästetään energiaa ja luonnonvaroja. Suomen Pakkauskierräty RINKI Oy teetti LCA Consulting Oy:llä selvityksen, jonka mukaan kilo kierrätettyä lasia vähentää puoli kiloa hiilidioksidipäästöjä. Vuonna 2019 Suomessa kerättiin 25 miljoonaa kiloa lasipakkauksia, eli hiilidioksidipäästöjä vähennettiin lasia kierrättämällä yli 12 miljoonaa kiloa!

Lue lisää

Katso lajitteluvideo