Tekstiilit

 

lajittelu

Materaalit

Neuvontaa ryhmille

LAJITTELUN ABC

Biojätteitä

Hyväkuntoiset, ehjät ja puhtaat vaatteet

 • Kirpputorit
 • Hyväntekeväisyysjärjestöt: UFF, Punainen risti, Pelastusarmeija
 • Emmy, nettikirpputori käytetyille merkkivaatteille, kengille, laukuille ja asusteille

Huom!

Tuotteet tulee pakata suljettuun muovipussiin ennen keräysastiaan toimittamista. Kaikkien hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin toimitettavien tekstiilien tulee olla ehjiä ja puhtaita, sillä ne ohjataan uudelleenkäyttöön Suomessa ja ulkomailla.

Kaikki vaatteet ja kodintekstiilit

 • Monet vaateliikkeet, kuten H&M, Lindex, KappAhl
 • Finlayson (Pussi- ja aluslakanat sekä farkkutuotteet)
 • Saimaan Virta (Partex-Paja)

Vaatteiden ja tekstiilien ei tarvitse olla ehjiä, mutta ne eivät saa olla märkiä, homeisia tai kovin likaisia. Aina on varminta tarkastaa kyseiseltä vastaanottajalta heidän vastaanottokriteerinsä.

Huonokuntoiset vaatteet, tekstiilit, kengät ym.

 • Eläinsuojeluyhdistyksillä voi olla käyttöä vanhoille lakanoille, pyyhkeille, peitiolle, patjoille ja matoille. Varmista tarve suoraan paikalliselta toimijalta.
 • Sukat, alusvaatteet ja likaiset tekstiilit kuuluvat kuivajätteisiin.

Tekstiilien hyödyntäminen

Suomessa käytöstä poistetaan vuosittain noin 13 kg tekstiilejä asukasta kohden. Ehjät ja hyväkuntoiset tuotteet tulisi ensisijaisesti toimittaa niille tarkoitettuihin keräyksiin ja uudelleen käytettäviksi, jotta ne säilyttäisivät mahdollisimman pitkään alkuperäisen käyttötarkoituksensa.

Jos vaatetta ei voi käyttää enää sellaisenaan, tulisi se hyödyntää materiaalina – kiertotalouden ja jätelain hengen mukaisesti. Nykyaikasten vaatemateriaalien kierrätys on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin sataprosenttisesti luonnonkuiduista valmistettujen entisaikojen vaatteiden. Suurin osa nykyajan tekstiileistä on valmistettu erilaisista sekoitekuiduista. Vaikka tuotteessa olisi merkintä 100 % puuvillaa, siinä voi olla viisi prosenttia jotain muutakin materiaalia. Toisinaan materiaalimerkinnät ovat myös virheellisiä. Nämä erilaisten materiaalien sekoitteet sekä tekstiileissä käytetyt keinokuidut vaikeuttavat materiaalihyötykäyttöä

Rikkinäisille ja likaisille vaatteille ja kodintekstiileille, eli niin sanotulle poistotekstiilille, kehitetään koko ajan uusia hyödyntämiskeinoja, ja eripuolilla Suomea näille on jo järjestetty keräyspisteitäkin. Laajamittaista hyödyntämistä poistotekstiileille ei kuitenkaan vielä ole tarjolla, joten huonokuntoiset vaatteet, kengät ja kodintekstiilit voi laittaa edelleen myös kuivajätteisiin. Kuivajätteen mukana nämä poistotekstiilit päätyvät jätteenpolttolaitokselle, missä ne hyödynnetään energiantuotannossa.

Jokainen meistä voi kuitenkin vaikuttaa tekstiilijätteen määrän ehkäisyyn. Hankkimalla vain tarpeellisia, kestäviä, laadukkaita ja monikäyttöisiä vaatteita, sekä suosimalla kirpputoreja – niin vaatteiden myyntiin kuin ostoonkin – pitenee vaatteen käyttöikä ja tekstiilijätteen määrä pienenee.

Lue lisää

Eroon vaatejätteestä

 1. Ehkäise – Osta kestävää, ajatonta ja laadukasta. Käytä arvostaen ja korjaa, mikäli mahdollista.
 2. Käytä uudelleen – Osta ja myy kirppiksellä tai lahjoita hyväntekeväisyyteen.
 3. Hyödynnä materiaalina – Hyödynnä vanhat lakanat ja T-paidat siivousrätteinä tms. Vie rikkinäiset vaatteet ja tekstiilit poistotekstiilien keräykseen, jos mahdollista.
 4. Hyödynnä energiana – Laita käyttökelvottomat ja likaiset vaatteet kuivajätteisiin. Stä kautta ne päätyvät jättenpolttolaitokselle ja energiahyötykäyttöön.