Jäteastiat ja jätetila

 

Pientalot ja loma-asunnot

Taloyhtiöt

Yritykset

laitos-kiinteistöt

Jäteastiat ja jätetila

Kuljetusreitit ja noutoalueet

Jäteastiat

,Jäteastioiden tulee olla tarkoituksenmukaisia: kannellisia, pyörällisiä, tartuntakahvoin varustettuja sekä jäteauton koneelliseen tyhjennykseen soveltuvia. Jäteastiat joutuvat kestämään vaihtelevia sääolosuhteita sekä rasitusta tyhjennystilanteessa, joten niiden laadullisilta ominaisuuksilta vaaditaan paljon. Jäteastiaa hankkiessa kannattaa kysyä valmistajalta jäteastian todennäköistä käyttöäikää ja mahdollista takuuta. Jäteastioiden tulee täyttää standardien SFS-EN 840-1 ja SFS-EN 840-2 vaatimukset.

Jäteastioita on markkinoilla eri kokoja eri käyttötarkoituksiin. Tyypillisesti pientaloasukkaiden kuivajäteastiat ovat tarpeesta riippuen 140, 240 tai 330-390 litran kokoisia, biojätteille riittää yleensä 140 litran astia. Jos biojätettä syntyy vähän, on mahdollista ottaa myös 80 litran ”pikkubio” käyttöön. Pikkubio on tarkoitettu lähinnä pientaloille, ja astiaa hankkiessa on huomioitava koneellisteen tyhjennykseen soveltuvan astian minimimitat, jotka ovat: leveys 445 mm, syvyys 505 mm ja korkeus 937 mm. Tätä pienemmät astiat voivat pudota tyhjennyksen yhteydessä jäteautoon. 

Taloyhtiöillä on käytössä kuivajätteelle, kartonki- ja muovipakkauksille  yleensä 600-690 litran astioita, biojätteille, lasipakkauksille ja pienmetallille taas 240 tai 140 litran astiat. Astioiden koon valintaan vaikuttaa kuitenkin paljolti käytössä oleva tila ja asukkaiden tarve. Isompi astia antaa pelivaraa tyhjennysvälien kanssa, eikä ylitäyttöä synny niin helposti. Taloyhtiöille on perinteisten jäteastioiden lisäksi mahdollista hankkia myös ns. syväsäilöitä eli maan alle osittain sijoitettavia jätesäiliöitä tai vastaavia maanpinnalle sijoitettavia yksipistenostotyhjennettäviä astioita. 

Etelä-Karjalan Jätehuollolla on myynnissä eri kokoisia jäteastioita eri käyttötarkoituksiin perille toimitettuna. Hyödyksi! -monilokeroastioita voi myös vuokrata. 

 

tutustu tästä Etelä-karjalan kuntien Jätehuoltomääräyksiin

 

Suositusvärit jäteastioille

Kuivajäte Harmaa
Biojäte Ruskea
Kartonkipakkaukset Sininen
Lasipakkaukset Valkoinen/musta
Muovipakkaukset Keltainen
Pienmetalli Musta
Paperi Vihreä
Myytävien jäteastioiden mitat ja värit
Koko/
tilavuus
Värit Mitat(mm)
80 litraa
(biojäteastia)
Ruskea L 445
S 505
K 937
140 litraa Harmaa/musta,
ruskea,
keltainen
L 480
S 550
K 1065
240 litraa Harmaa/musta,
ruskea,
keltainen
L 580
S 725
K 1075
360 litraa Harmaa/musta L 620
S 850
K 1090
660 litraa Harmaa/musta,
sininen,
keltainen
L 1265
S 775
K 1165

 

Jäteastioiden täyttäminen

Jäteastiaan saa laittaa vain kyseiseen astiaan tarkoitettua jätettä.

Jätteet on sijoitettava jäteastiaan siten, että astian koneellinen tyhjennys on aina mahdollista. Jätteitä ei esimerkiksi saa survoa niin tiukkaan, että jäte ei pääse vapaasti putomaan jäteauton kyytiin kipattaessa. Jäte ei myöskään saa jäätyä kiinni astiaan. 

Hienojakoinen ja pöyävä jäte on pakattava tiiviisti ennen sijoittamista jäteastiaan.

Jäteastiaa ei saa täyttää liian painavaksi (max. 60kg)

tutustu tästä Etelä-karjalan kuntien Jätehuoltomääräyksiin

Jätetilan suunnittelu

Jätetilan toimivuus on tärkeä osa jätehuoltoa – hyvin suunnitellussa tilassa kierrätys on helppoa ja erehtymisen mahdollisutta eri jätelaatujen välillä ei tule helposti. Jätetilan teknisiä ominaisuuksia on määritelty jätehuoltomääräyksissä sekä mm. kunnan rakennusmääräyksissä. Ennen jätetilan tai -katoksen rakentamista kannattaa ottaa yhteyttä oman kunnan rakennusvalvontaan luvantarpeen selvittämiseksi ja mahdollisten rakennusmääräysten tarkastamiseksi.

Uutta jätetilaa suunniteltaessa tai vanhaa korjattaessa on hyvä varautua siihen, että keräysvelvoitteet tulevaisuudessa tiukkenevat ja sitä mukaa jäteastioiden määrä tulee lisääntymään. Pakkausjätteiden, eli kartonki-, lasi-, ja muovipakkausten sekä pienmetallin erilliskeräys on laajenemassa uuden jätelain myötä kaikkiin vähintään viiden asunnon taloyhtiöihin. 

 

tutustu tästä Etelä-karjalan kuntien Jätehuoltomääräyksiin

Kerrostalon jätetila
  • Keräyspaikalle johtavan ajoväylän tulee olla riittävän leveä ja kantava. Jäteautolla tulee olla esteetön pääsy jäteastioiden läheisyyteen. Jos kuljettaja joutuu käsin siirtämään asitioita yli 10 metrin matkan, veloitetaan taksan mukainen lisämaksu taajamissa.
  • Pientaloilla jäteastiat suositellaan sijoitettavaksi tonttiliittymän välittömään läheisyyteen. Pientaloilla jätekatoksen rakentaminen ei ole jätehuoltomääräysten mukaan välttämätöntä, mutta jäteastiat tulee tarvittaessa suojata näköesteellä, kuten aitauksella tai istutuksin. Näköeste ei saa häiritä jäteastian tyhjennystä. Pientaloilla jätteiden keräyspaikan vähimmäisetäisyys asuinrakennuksista on neljä (4) metriä
  • Rivitalojen ja sitä suurempien kiinteistöjen keräysvälineet tulee sijoittaa tarkoitukseen varattuun seinälliseen katokseen (tämä ei koske syväsäiliöitä tai vastaavia). Jätekatokset tai muut jätetilat tulee sijoittaa vähintään kahdeksan (8) metrin päähän asuinrakennuksesta tai palo-osastoida.
  • Jäteastiat on sijoitettava keräyspaikkaan, jossa ei ole kynnystä, porrasta tai muuta estettä.
  • Jos keräyspakka on aitauksessa, katoksessa tai jätehuoneessa, tulee kulku tilaan olla suoraan ulkotiloista.
  • Keräyspaikalla on oltava riittävä valaistus. Jätehuoneessa on myös huolehdittava ilmastoinnista ja viemäröinnistä.
  • Jätteiden keräyspaikkaa ei ole tarkoituksenmukaista käyttää muuna varastona.
  • Mikäli jätetila on lukittu, tulee lukko sarjoittaa Etelä-Karjalan Jätehuollon antamien ohjeiden mukaisesti (ns. jätetilan yleisavain).
  • Huolehdithan myös kulkureitin liukkaudentorjunnasta talvisaikaan!