Joulunajan kierrätysvinkit

 

Lajittelu

Materaalit

Neuvontaa ryhmille

Lajittelun ABC

Joulunajan jätehuolto on hyvä aloittaa jo ennen joulua. Jätteen syntyä voi vähentää kestävillä ja aineettomilla lahjavalinnoilla. Suunnittelemalla ruokaostokset tarkkaan ja maltilla, välttyy ruuan poisheittämiseltä joulun jälkeen.

Vuodesta toiseen jätemäärissä on nähtävillä joulun aikaan selkeä piikki, ja keräysastiat tahtovat tulvia yli äyräiden. Pyhäpäivät sotkevat kuljetusaikatauluja ja tyhjennyksiä tehdään poikkeuksellisina päivinä. Jos mahdollista, säilytä pakkausjätteet yli joulun omassa varastossa ja tiivistä etenkin kartonki- ja pahvipakkaukset kunnolla sisäkkäin. Näin joulumieli säilyy niin sinulla kuin naapureillakin.

Oheen on koottu tyypillisiä joulunajan jätteitä ja niiden lajitteluvinkkejä. Lue alta tai lataa tulostettava opas.

 

Lahjapaperit

Lahjapaperit ja -nauhat kuuluvat kuivajätteisiin. Paperinkeräykseen lahjapapereita ei saa laittaa, koska ne sisältävät usein paljon väriaineita ja mahdollisesti myös teippejä. Ruskeat käärepaperit voi laittaa myös kartonginkeräykseen.

Tuikkukynttilät ja ulkotulet

Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien metallikuoret kannattaa ehdottomasti laittaa metallinkeräykseen, pienet kynttilän jäämätkään eivät haittaa. Muoviset kuoret sen sijaan kuuluvat kuivajätteisiin.

Jouluvalot

Jouluvalot kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen. Monet jouluvalot ovat sen verran pienikokoisia, että ne kelpaavat pien-SERiin, eli useiden kauppojenkin yhteydessä oleviin keräyspisteisiin. Niihin saa sujautaa myös valonauhat. Sähkölaitteiden vastaanottopisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info (valinta sähkölaitteet)

Lasipullot ja -purkit

Pantilliset lasipullot kannattaa tietysti viedä pullonpalautukseen. Pantittomat lasipullot ja -purkit kuuluvat lasipakkauksiin. Pakkaus voi olla kirkas tai värillinen, eikä etikettejä tai kaulusrenkaita tarvitse irrottaa. Korkit lajitellaan materiaalin mukaan joko metallinkeräykseen tai muovipakkauksiin.

Lelut

Joulusiivouksen yhteydessä tulee eteen ehkä poisheitettäviä rikkinäisiä leluja, joita ei voi enää lahjoittaa eteenpäinkään. Lelut kuuluvat pääsääntöisesti kuivajätteisiin, poikkeuksena ladattavat tai paristoilla toimivat lelut, jotka kuuluvat sähkölaitteisiin. Huomioitavaa on myös se, että vaikka lelu olisi valmistettu pelkästä muovista, ei sitä saa laittaa muovipakkausten keräykseen – eihän se ole pakkaus, vaikka muovia onkin.

Kinkunpaistorasva

Paistorasvat eivät kuulu viemäriin! Kinkun rasvan voi ottaa talteen, pakastaa jääpalamuotteihin ja hyödyntää myöhemmin lihaliemikuution tapaan. Jos et halua säilöä rasvaa, voit hyydyttää sen tai imeyttää paperiin, jolloin sen voi laittaa biojätteisiin. Nestemäisen rasvan voi myös kaataa esim. maitopurkkiin ja sulkea korkin huolellisesti, jonka jälkeen se kelpaa myös kuivajätteisiin.

Hautakynttilät

Oli hautakynttilä sitten lasia tai muovia, kuuluu se kuivajätteisiin. Tässäkin poikkeuksena paristokäyttöiset kynttilät, jotka kuuluvat sähkölaitteisiin.  Jos metallikannen saa irroitettua, kannattaa se laittaa metallinkeräykseen. Lasinen kynttiläpurkki ei kelpaa lasipakkausten keräykseen, koska lasi on todennäköisesti laadultaan kierrätykseen kelpaamatonta. Lasin kierrätyksessä muistisääntönä pätee se, että lasipakkausten keräykseen kelpaavat vain sellaiset lasiset pakkaukset, joissa on ollut jotain syötävää tai juotavaa sisällä, kun se on ostettu. Muut lasiesineet kuuluvat kuivajätteisiin, myös lasiset kynttiläpurkit.

Jouluruuat

Pyritään tänä jouluna siihen, että ei heitetä yhtään ruokaa menemään! Ruuan valmistuksessa syntyvät kuoret ja naatit kuuluvat ilman muuta biojätteisiin, mutta syötäväksi tarkoitettu ruoka kannattaa hyödyntää viimeistä murua myöten. Suunnittele siis ruokaostokset tarkoin, älä hamstraa liikaa. Käytä maidot, leivät ja muut nopeasti vanhentuvat elintarvikkeet päiväyksen mukaan vanhimmasta uusimpaan. Ja jos jämiä jää, loihdi niistä jämäruokaherkkuja – perunoista lepuskoita, riisipuurosta piirakoita ja kinkusta vaikka hernesoppaa. Kurkkaa hävikkiruokareseptejä vaikka tästä.

Joulukukat

Kun joulukukka kuihtuu, poista se ruukusta ja laita multineen biojätteisiin. Muovisen ruukun voi laittaa muovipakkausten keräykseen ja koristeelliset suojaruukut kannattaa säästää vaikka seuraavaan jouluun. Käärepaperit kuuluvat kartongin keräykseen. Sellofaanit sujautetaan kuivajätteisiin.

Joulukortit

Perinteiset joulukortit voi nykyisten ohjeiden mukaan laittaa paperinkeräykseen! Melodiaa soittavat joulukortit sen sijaan sisältävät elektroniikkaa ja kuuluvat näin ollen sähkölaitteiden keräykseen. Kauniit kortit kannattaa toki säästää muistona tai hyödyntää ne askartelussa 🙂

Joulukuusi

Joulukuusen voi pilkkoa ja hakettaa ja hyödyntää sitten kompostorin tai biojäteastian kuivikkeena. Toinen huokea vaihtoehto on viedä kuusi Hyödyksi-asemalle. Puutarhajätteenä (risukasaan laitettuna) kuuset otetaan vastaan veloituksetta. Asemilla, joissa puutarhajätealueella ei ole talvikunnnossapitoa, voi kuusen joutua laittamaan kuivajätteisiin, jolloin vastaanotosta veloitetaan pienjäte-erämaksu, 2,30 € /kuusi. Kokonaiset kuuset voi jättää myös taloyhtiön jätekatoksen välittömään läheisyyteen näkösälle, josta ne noukitaan joulun jälkeen jäteauton kyytiin ja toimitetaan jätevoimalaan energiahyötykäyttöön muiden kuivajätteiden mukana. Myös omakotitalojen asukkaat voivat tilata kuusen poisviennin asiakaspalvelustamme.  Kiinteistöltä noudettuna joulukuuselle tulee hintaa 7,50€ /kuusi. Muovikuuset voi nimestään huolimatta laittaa metallinkeräykseen. Isot muovikuuset pitää viedä Hyödyksi-asemalle, mutta siellä ne otetaan vastaan veloituksetta.

Ilotulitteet

Jos hankit vuoden vaihteen juhlintaan ilotulitteita, nauti toki koko rahan edestä ja ammu raketit turvallisesti taivaalle. Käyttämättömiä ilotulitteita ei saa laittaa roskikseen, vaan ne tulee palauttaa jälleenmyyjille. Ilotulitteista syntyy toki paljon roskaa. Siivoa siis roskat ympäristöstä ja laita ne jäähtyneinä kuivajätteisiin.

Tinat

Vuonna 2018 kiellettiin lyijypitoisten tinojen myynti niiden terveysvaaran vuoksi (lyijy on raskasmetalli, jota höyrystyy valaessa myös hengitysilmaan). Jos olet kuitenkin jemmannut noita vanhoja tinoja varastoissa, kannattaa niistä hankkiutua nyt eroon ja toimittaa ne vaarallisten jätteiden keräykseen Hyödyksi-asemalle. Kaupoissa on nykyisin myynnissä uusia hevosenkenkätinoja, jotka käyttäytyvät kuten edeltäjänsä, mutta ovat turvallisempia käyttää. Nykyiset tinat sisältävät nimensä mukaisesti pääasiassa (97%) tinaa (3% antimonia) ja ne voi viedä metallinkeräykseen. Ekologisiakin vaihtoehtoja löytyy, mm. kotimaista mehiläisvahaa tai sokeria voi sulattaa tinan tapaan. Kokeile ennakkoluulottomasti, mutta muista varovaisuus myös näiden tuotteiden kanssa.

Paristot

Käytetyt paristot voi palauttaa mihin tahansa niitä myyvään kauppaan. Muistathan teipata paristojen navat saman tien, kun poistat ne laitteesta. Tällöin ne eivät aiheuta räjähdysvaaraa kotona eikä keräyslaatikossa tai kuljetuksen aikana. Lisätietoja paristojen kierrätysestä osoitteessa www.paristokierratys.fi

Joulukoristeet

Rikkinäiset joulukoristeet kuuluvat kuivajätteisiin, olivat ne sitten lasia, muovia tai muuta materiaalia. Metalliset koristeet voi toki laittaa metallinkeräykseen.