IPV luo tulevaisuuden ekourheilutapahtumaa – Etelä-Karjalan Jätehuolto yhteistyössä mukana

Imatran Pallo-Veikkojen ottelutapahtumissa minimoidaan muovin käyttö ja siirrytään uusiutuviin ja kierrätettäviin materiaaleihin. Stora Enson Imatran tehtaiden kartongista valmistetut juomakupit tulevat korvaamaan muovipullot.

Uusiutuva urheilutapahtuma konseptissa ovat mukanaImatran Pallo-Veikot (IPV), Stora Enson Imatran tehtaatImatran kaupunki ja sen tytäryhtiö Imatran Toimitilat Oy sekä Etelä-Karjalan Jätehuolto.

IPV haluaa järjestää vastuullisia ja ympäristöystävällisiä urheilutapahtumia ja kannustaa yleisöä vastuulliseen kuluttamiseen.
– Haluamme vähentää muovin käyttöä, tehostaa pakkausten kierrätystä ja tehdä yhteistyötä vastuullisuutta edistävien tahojen kanssa. Olemme innolla mukana luomassa yhteistyötahojen kanssa tulevaisuuden ottelutapahtumaa, sanoo IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.

LUT-yliopistossa opiskelevan Olivia Kurosen kandityön keskeinen johtopäätös on, että muovituotteiden korvaaminen kartonkituotteilla vähentää urheilutapahtuman hiilijalanjälkeä sekä pienentää muovin kulutusta. Etelä-Karjalan Jätehuollon teettämän kandityön ”Muovituotteiden korvaaminen kartonkituotteilla urheilutapahtumassa” mukaan muovipullojen korvaaminen täysin uusiutuvasta materiaalista valmistetuilla kartonkikupeilla vähentää ottelutapahtuman hiilijalanjälkeä 310 kiloa, mikä vastaa samaa kuin ajaisi henkilöautolla Suomen päästä päähän. Kun muovipullot korvataan uusiutuvilla kartonkikupeilla, saavutetaan 90 prosentin vähenemä hiilijalanjäljessä virvoitusjuomien osalta. Vähennys hiilijalanjäljessä aiheutuu suurimmaksi osaksi tuotteiden valmistusvaiheesta, koska öljypohjaisia raaka-aineita ei tarvita lainkaan. Olennaisessa roolissa ovat myös katsojat: he ratkaisevat, miten kierrätys ja hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu.

Tapahtumissa käytettävät juomakupit tehdään Huhtamäen Hämeenlinnan tehtaalla. Kuppikartonki tulee Stora Enson Imatran tehtailta ja pohjautuu täysin uusiutuviin raaka-aineisiin, puukuituun ja kasviperäiseen muovipinnoitteeseen. Kupit erilliskerätään osana muuta kierrätystä ja viedään Stora Enson Varkauden tehtaalle paalattuna, josta ne jatkavat elämäänsä uusien tuotteiden muodossa. Keräyksestä vastaa Etelä-Karjalan Jätehuolto.

– Yhteisenä tavoitteenamme on auttaa yleisöä tekemään vastuullisia valintoja. Imatran tehdas on Euroopan suurin kuppikartongin valmistaja, ja käytetyistä kupeista saatava kierrätyskuitu päätyy hyötykäyttöön aaltopahvipakkauksissa. Kasvipohjaisella päällysteellä tehdyn kartonkikupin hiilijalanjälki on pieni ja kierrätys pienentää sen vielä puoleen, koska hiilidioksidi pysyy sitoutuneena puukuituihin myös uusiotuotteen elinkaaren ajan, sanoo tehtaanjohtaja Mikko Nieminen.