Palaa takaisin Lajittelun ABC hakuun

Lupiini eli komealupiini on monivuotinen hernekasvi, joka on karannut puutarhoista ja rehuviljelmiltä muuallekin luontoon. Lupiini leviää tehokkaasti siemenistä, jotka säilyttävät itämiskykynsä pitkään ja se on vallannut tilaa monilta Suomen alkuperäiskasveilta. Lupiinin hävittäminen on erittäin hankalaa ja se onkin luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

Kotipuutarhassa kukinnot kannattaa leikata pois heti kukkimisen jälkeen, ennen siementen kypsymistä. Kasvia voi olla vaikea saada kokonaan hävitettyä kasvupaikalta, mutta sen leviämisen estäminen on ensimmäinen askel torjunnassa. Silloin, kun lupiineja on vähän, ne kannattaa kaivaa yksitellen juurineen ylös maasta.

Siemenet ja kukinnot voi pakata muovipussiin ja laittaa kuivajätteisiin. Myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi -asemilla otetaan näitä kompostointiin kelpaamattomia kasvijätteitä vastaan pakattuna, kuivajätteen hinnalla. Puutarha- tai biojätteisiin siemeniä ja kukintoja ei saa laittaa, koska siemenet voivat säilyttää itämiskykynsä ja näin levitä mullan mukana edelleen uusiin kasvupaikkoihin.

Lisätietoja lupiinista ja muista vieraslajeista voi lukea Vieraslajit -verkkosivustolta.

Hinnasto Vieraslajit