Palaa takaisin Lajittelun ABC hakuun

Rosa Rugosa -kurtturuusu luokitellaan kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Sen kasvattaminen on vieraslajilain (1709/2015) ja sen nojalla annettujen säädösten mukaan kielletty 1.6.2022 lähtien.

Kurtturuusun leviämistä ei voida varmuudella ehkäistä laitosmaisellakaan kompostoinnilla. Sen vuoksi kurtturuusua ei saa tuoda muun puutarhajätteen mukana.

Pienerät kurtturuusua juurineen otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa sekä Hyödyksi-asemilla kuivajätteenä (maksullista). Maa-ainekset tulee ravistella juurakoista pois.

Mikäli kurtturuusun juurakot sisältävät maa-aineksia, ne tulee toimittaa Kukkuroinmäen korkeammalla hinnalla. Myös suuret kuormat tulee toimittaa  Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Isommista eristä yhteydenotto etukäteen aluevastaava Sami Huotariin, p. 010 841 1805, sami.huotari(at)ekjh.fi.

Lisätietoja kurtturuususta ja muista vieraslajeista voi lukea osoitteesta Vieraslajit-sivustolta.

Älä sekoita kuitenkaan kurtturuusua tarhakurtturuusuun, joka on edelleen sallittujen lajien listalla. Nämä kaksi kurtturuusulajiketta voi tunnistaa muun muassa kukintoja vertaamalla, mutta tarkempi tunnistusopas löytyy esimerkiksi YLE:n sivuilta tästä linkistä.

Hinnasto Vieraslajit