Palaa takaisin Lajittelun ABC hakuun

Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla, minkä johdosta sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Jättipalsami on erittäin helposti leviävä yksivuotinen ruohokasvi. Jättipalsamin hävittäminen voidaan hoitaa joko kitkemällä kasvi juurineen tai niittämällä. Kitkeminen soveltuu hyvin pienemmille alueille. Laajoille alueille tehokkaampi tapa hävittää kasvi on niittää kasvi viikatteella tai siimaleikkurilla. Niittäminen tulee tehdä 2-3 kertaa ennen kasvin kukintoa mahdollisimman läheltä maanpintaa. Torjunta-aineiden käyttöä suositellaan ainoastaan hankalakulkuisiin paikkoihin.

Niittämisen tai kitkemisen jälkeen on tärkeä hoitaa kasvijätteen hävitys huolellisesti. Kasvin jätteet tulee siirtää niittämis- tai kitkemispaikalta ja kuivattaa mustan muovin päällä ennen laittamista puutarhajätteiden sekaan. Kukinnot ja siemenkodat täytyy kerätä erikseen ehjään jätesäkkiin ja laittaa kuivajätteisiin, koska siemenet voivat kehittyä kasvin katkaisemisen jälkeenkin.

Jättipalsamia otetaan vastaan myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi -asemilla pakattuna, kuivajätteen hinnalla. Jättipalsamit toimitetaan tällöin muun kuivajätteen mukana jätteenpolttolaitokseen.

Hinnasto Vieraslajit