Biojätteet hyödyksi!

 

Pientalot ja loma-asunnot

Taloyhtiöt

Yritykset

laitos-kiinteistöt

laitoskiinteistöt

Jäteastiat ja jätetila

Pikkubio

Vaikka biojätettä syntyisikin kovin vähän, tulee kaikkien kiinteistöjen – niin vakituisten kuin vapaa-ajan asuntojenkin – lajitella biojätteet erikseen. Vaihtoehtoina on kompostointi asianmukaisessa kompostorissa tai liittyminen biojätekeräykseen.

Vähäisellä biojätteen määrällä voi olla hankalaa saada kompostoria toimimaan ja naapurin kanssa yhteisen biojäteastian käyttö ei välttämättä ole mahdollista.

Tässä kohtaa tarjoamme apuun ”pikkubioa”. Astiavalikoimastamme löytyy nykyisin 80-litrainen biojäteastia, joka soveltuu nimenomaan pienille, vähän biojätettä tuottaville kotitalouksille. Toki astian voi hankkia muualtakin, vaikka paikallisesta rautakaupasta. Astian tulee kuitenkin olla pyörillä varustettu, ulkokäyttöön tarkoitettu ja koneelliseen tyhjennykseen soveltuva. Tyhjennykseen soveltuvan jäteastian mimimimitat ovat:
leveys 445 mm, syvyys 505 mm, korkeus 937 mm.

Pikkubiokin täytyy tyhjenttää jätehuoltomääräysten mukaisesti kesäaikana vähintään joka toinen viikko ja talvella neljän viikon välein. Tyhjennyshinta on kuitenkin edullisempi kuin isommilla biojäteastioilla.

80-litrainen pikkubio

Biojätteiden pakkaaminen

Biojäteastoiden suurista suojasäkeistä joudutaan luopumaan, koska ne aiheuttavat biokaasulaitoksella teknisiä ongelmia. Biojätteiden pakkaaminen pieniin paperi- tai tärkkelyspusseihin on siis entistä tärkeämpää.

Biojätteet täytyy pakata biohajoavaan pussiin, ennen kuin ne laitetaan biojäteastiaan.

Pussi voi olla kaupasta ostettava tärkkelyksestä tai paperista valmistettu biopussi, jauho- sokeri- tai muu paperipussi tai sitten pussin voi taitella itse sanomalehdestä.

Biojätteiden pakkaamisella on monia hyötyjä:

  • suojaa astiaa likaantumiselta
  • ehkäisee hajuhaittoja
  • ehkäisee jäätymistä

Nestemäiset biojätteet (öljyt, rasvat, liemet) täytyy imeyttää biohajoavaan materiaaliin, kuten sanomalehteen tai talouspaperiin. Myös kananmunankennot toimivat hyvinä kuivikkeina.

Pihalla biojäteastiaan voi tarvittaessa lisätä kompostikuiviketta tai sanomalehteä kerroksina ehkäisemään jäätymistä tai hajuhaittoja.

 

Biopussin taittelu sanomalehdestä

Meinaako biojäteastia jäätyä pakkasella? Näin ehkäiset

Kosteana materiaalina biojäte voi pakkassäällä jäätyä. Jäätynyttä biojätettä jäteauton kuljettajan on mahdotonta saada kipattua jäteauton kyytiin, eikä kuljettaja voi astiaa väkivalloin rynkyttää tai paukuttaa, koska muovinen astia helposti myös voi pakkasessa haljeta.

Biojätteen jäätymistä voi ehkäistä seuraavilla keinoilla: 

  • Valuta nesteet, kuten keittojen liemet, huolellisesti viemäriin ennen laittamista biojätteeseen. Huomioithan, että rasvaa ei saa viemäriin laittaa, koska se voi tukkeutua. Rasvat voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin, tai jos muuta vaihtoehtoa ei ole, voi ne laittaa pakattuna esim. kanisteriin tai tölkkiin myös kuivajätteeseen.
  • Pakkaa biojätteet huolellisesti biohajoavaan pussiin ennen viemistä keräysastiaan. Suosittelemme ensisijaisesti pakkaamista paperipussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin, mutta myös tärkkelyksestä valmistettuja pusseja voi käyttää. Biopusseja – sekä tärkkelyksestä että usein myös paperista valmistettuja – on saatavilla päivittäistavarakaupoista. Muovipussia ei saa käyttää!
  • Laita tyhjennetyn astian pohjalle kerros sanomalehteä. Lisää sanomalehteä myös kerroksina väliin, kun viet biojätteitä astiaan.

Jos biojäteastia on jo päässyt pahemman kerran jäätymään, sen sulattamiseksi ei oikein ole muuta keinoa kuin nostaa se lämpimään tilaan, kuten autotalliin tai varastoon, sulamaan. Oman harkinnan mukaan astiaa voi myös varovasti koputella esim. kumivasaralla, mutta muistathan, että astian mahdollinen rikkoutuminen on omalla vastuullasi.

 

 

Örkki ja jäätynyt jäteastia

Yli puolet biojätteestä päätyy hakoteille 

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloilleKuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan kierrätyskelvottoman seka- tai kuivajätteen mukana jätteenpolttolaitoksessa. 

Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvojaJa jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä polttoainetta vuodeksi jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle.

Biojätteen lajittelun myönteiset ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte poltetaan jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.

Lue lisää

Bioluulo #1 – ne kaikki menee kuitenkin samaan paikkaan – katso video