Biojätteet hyödyksi!

 

Pientalot ja loma-asunnot

Taloyhtiöt

Yritykset

laitoskiinteistöt

Jäteastiat ja jätetila

Pikkubio

Vaikka biojätettä syntyisikin kovin vähän, tulee kaikkien kiinteistöjen – niin vakituisten kuin vapaa-ajan asuntojenkin – lajitella biojätteet erikseen. Vaihtoehtoina on kompostointi asianmukaisessa kompostorissa tai liittyminen biojätekeräykseen.

Vähäisellä biojätteen määrällä voi olla hankalaa saada kompostoria toimimaan ja naapurin kanssa yhteisen biojäteastian käyttö ei välttämättä ole mahdollista.

Tässä kohtaa tarjoamme apuun ”pikkubioa”. Astiavalikoimastamme löytyy nykyisin 80-litrainen biojäteastia, joka soveltuu nimenomaa pienille, vähän biojätettä tuottaville kotitalouksille. Toki astian voi hankkia muualtakin, vaikka paikallisesta rautakaupasta. Astian tulee kuitenkin olla pyörillä varustettu, ulkokäyttöön tarkoitettu ja koneelliseen tyhjennykseen soveltuva. Tyhjennykseen soveltuvan jäteastian mimimimitat ovat:
leveys 445 mm, syvyys 505 mm, korkeus 937mm.

Pikkubiokin täytyy tyhjenttää jätehuoltomääräysten mukaisesti kesäaikana vähintään joka toinen viikko ja talvella neljän viikon välein. Tyhjennyshinta on kuitenkin edullisempi kuin isommilla biojäteastioilla.

80-litrainen pikkubio

Yli puolet biojätteestä päätyy hakoteille 

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloilleKuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan kierrätyskelvottoman seka- tai kuivajätteen mukana jätteenpolttolaitoksessa. 

Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: pelkästään suomalaisten kahvinporoilla kulkisi iso määrä ajoneuvojaJa jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä polttoainetta vuodeksi jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle.

Biojätteen lajittelun myönteiset ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte poltetaan jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.

Lue lisää

Bioluulo #1 – ne kaikki menee kuitenkin samaan paikkaan – katso video

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Hulkonmäentie 130
54190 Konnunsuo

1056645-4

Asiakaspalvelu

asiakaspalvelu@ekjh.fi

010 841 1818

Avoinna: ma-pe klo 8-17

Aukioloajat ja yhteystiedot

Kukkuroinmäen käsittelykeskus

Hyödyksi-asemat

Lippu_EN
Lippu_EN

Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Saavutettavuusseloste